Pandemi, dünyanın en zengin insanlarını çok daha zengin hale getirdi, ancak yüz milyonlarca insanı yoksulluk sınırının altına itti. Her gün 21 bin kişi yoksulluk nedeniyle hayatını kaybederken, aralarında ElonMusk Bill Gates, JeffBezos ve LarryPage’in de bulunduğu dünyanın en zengin 10 insanının toplam serveti 1,5 trilyon dolara ulaştı. Bu kişilerin günde bir milyon dolar harcasalar bile 400 yılda servetlerini bitiremeyeceklerini vurgulayan araştırmalarda, bir defaya mahsus yüzde 99 vergi istendi.
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, dünyanın en zengin 10 insanı, küresel pandeminin başlangıcından bu yana servetlerini ikiye katlayarak toplam 1,5 trilyon dolara ulaştı. Söz konusu durum, hisse senedi ve emlak fiyatlarındaki yükselişin ardından geldi ve zengin ile fakir arasındaki uçurum açıldı.
Oxfam, her gün 21 bin kişinin yoksullukla ilgili sebeplerden hayatını kaybettiğini belirterek, 2030 yılına kadar 3,3 milyar insanın günde 5,50 doların altında bir gelirle geçineceğini öngördüğünü bildirdi.
Oxfam, elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın kurucusu ElonMusk ve diğer en zengin dokuz milyarderin toplu olarak günde 1,3 milyar dolar daha zenginleştiği Mart 2020’den Ekim 2021’e kadar dünya nüfusunun yüzde 99’unun gelirinin düştüğünü bildirdi.
Forbes dergisinin milyarderler listesindeki rakamlara göre, Muskpandeminin ilk 20 ayında servetinin 10 kat artarak 294 milyar dolara çıktığını gördü ve onu Amazon kurucusu JeffBezos’un önünde dünyanın en zengin insanı yaptı.
Wall Street’te teknoloji hisselerinin yükseldiği bir dönemde, Bezos’un net değeri yüzde 67 artarak 203 milyar dolara, Facebook’tan Mark Zuckerberg ikiye katlanarak 118 milyar dolara ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates yüzde 31 artarak 137 milyar dolara ulaştı.
Oxfam ayrıca 10 milyarderin toplam servetlerini günde bir milyon dolar oranında harcamasının 414 yıl süreceğini bildirdi.
Oxfam İngiltere CEO’su Danny Sriskandarajahi şunları söyledi: “Yoksulluğun arttığı bir zamanda milyarder servetindeki patlama, ekonomilerimizdeki temel kusurları ortaya koyuyor. Küresel bir kriz sırasında bile, adil olmayan ekonomik sistemlerimiz en zenginler için göz kamaştırıcı beklenmedik fırsatlar sağlamayı başarıyor, ancak en fakirleri koruyamıyor.
Comments